Overslaan en naar de inhoud gaan

Jet Steinz – De tranen van Saar

Op een gure januaridag komen vier Nederlandse jongeren aan op Mortimer Mansion, een kostschool voor bijzonder onderwijs in Cornwall waar de Leer van de Sterren van Morgen centraal staat. In dit typisch Britse kasteel met zijn wonderlijke esoterische staf en zijn ruige omgeving belanden ze in de brugklas. In ‘De tranen van Saar’ staat Saar Kohnstamm centraal, die vooral probeert te overleven.

Saar heeft last van een eetstoornis. Bij alles wat ze eet, wil ze precies weten wat erin zit zodat ze het aantal calorieën kan tellen en niet teveel binnen krijgt. Ze is hartstikke dun, maar voelt zich ontzettend dik. De tijd in een kliniek heeft haar een klein stukje in de goede richting geduwd, maar op het Mortimer Mansion moet ze zelf weer aan de bak. En dat blijkt nog niet mee te vallen…

Als derde boek uit de Sterren van Morgen-serie heb ik gekozen voor ‘De tranen van Saar’. Zij komt al af en toe voor in Het vuur van Louise, aangezien ze een kamer met Louise deelt. Maar pas in dit boek leer je haar beter kennen. Alhoewel Jet Steinz dit karakter nog wel wat verder had mogen uitwerken. Hoe komt het nu precies dat Saar een eetprobleem heeft? Welke gevolgen heeft dit? En waarom wordt ze niet wat strenger in de gaten gehouden? Saar blijft wat oppervlakkig en is mede daardoor het minst leuke personage tot nu toe.

Tegen het einde van het boek komt Saar wat beter uit de verf en begin je haar meer te waarderen. Pas dan lijkt ze echt op te bloeien en zichzelf bloot te durven geven. Het past wel bij het karakter van Saar dat ze zichzelf vooral op de achtergrond houdt. Maar voor je gevoel is het verhaal van Saar nog lang niet klaar. Bij Wollebrandt en Louise voelde de verhalen meer als een afgerond geheel.

Dat neemt overigens niet weg dat Steinz een prima schrijfstijl heeft die bij de doelgroep past. Ook dit verhaal is goed te volgen voor jong (én oud). Ze gaat het lastige onderwerp van eetstoornissen niet uit de weg. Hopelijk laat dit jongeren zien dat goed en gezond eten belangrijker is dan een te dun lichaam.

Net als de vorige twee boeken sluit ‘De tranen van Saar’ uitstekend aan in de Sterren van Morgen-serie. Gebeurtenissen uit de andere boeken komen kort terug en andere zaken worden juist uitgebreider beschreven. Al met al is het een prima verhaal, maar wel de minste uit de serie tot nu toe.

Auteur: Jet Steinz
Titel: De tranen van Saar
Serie: Sterren van Morgen
Genre: Jeugdboek
Aantal pagina's: 112
Uitgeverij: Brandt
ISBN: 9789492037442