Overslaan en naar de inhoud gaan

Marina Folkers – Ik hou je vast

Millie woont in Londen, waar ze een appartement deelt met haar beste vriendin en werkt voor The Guardian. Een relatie heeft ze niet, maar ze geniet van het leven en mist niks. Behalve iemand van vroeger. Eén keer per jaar, op haar verjaardag, staat ze zichzelf toe terug te denken aan Ethan, de man die haar hart gebroken heeft. Millie zit met te veel vragen om hem helemaal los te kunnen laten.

Als ze voor haar werk een artikel mag schrijven over het bedrijf waar Ethan werkt, denkt ze dat dit dé manier is om weer met hem in contact te komen. Maar Ethan doet net alsof hij haar niet kent.

Wat heeft Marina Folkers met ‘Ik hou je vast’ een goed boek geschreven. Het is wat mij betreft haar mooiste en heftigste roman tot nu toe. Ik heb het verhaal echt even moeten laten bezinken nadat ik het uit had gelezen. Het verhaal komt enorm binnen bij je en raakt je tot op het bot.

Zonder spoilers weg te willen geven, is het thema uit ‘Ik hou je vast’ ontzettend heftig. Je hebt als lezer wel door dat er iets is met Ethan, maar wat dat nu precies is… Daar heb je ongeveer tegelijkertijd met Millie achter. Dat geeft meteen een hele andere draai aan het verhaal. Aan alles merk je vanaf dat moment dat het verhaal alleen maar heftiger gaat worden. Folkers geeft hiermee een zeer realistische draai aan het boek. Ook al is het verhaal zoals zij het vertelt fictie, het zou zomaar waargebeurd kunnen zijn. Mede daardoor komt het verhaal echt bij je binnen.

Op een gegeven moment word je als lezer zo meegezogen in het verhaal dat je eigenlijk niet meer kunt stoppen met lezen. Je gunt Millie en Ethan als het ware de hele wereld, ook al weet je dat dat niet mogelijk is. Het einde past binnen het genre en bij het heftige thema. Folkers komt daarin in haar dankwoord (mét spoilers) nog op terug. Ze legt uit waarom ze voor dit einde heeft gekozen en dat begrijp je helemaal. Wat een boek! Heftig, mooi en ontroerend tegelijkertijd. Het is lang geleden dat een fictieboek me zo geraakt heeft.

Auteur: Marina Folkers
Titel: Ik hou je vast
Genre: Roman
Aantal pagina's: 256
Uitgeverij: Zomer & Keuning
ISBN: 9789020538113