Overslaan en naar de inhoud gaan

Tamara Haagmans – Wie schrijft die blijft

Wie schrijft die blijft

Caro is een succesvolle schrijver die onder een pseudoniem schrijft en onder geen beding bekend wil worden. Naast schrijven runt ze samen met haar vader De Gulden Draeck, een idyllisch boetiekhotel met een kunstwinkeltje in ’t Gooi. Hier komen de meest rijke, eigenzinnige gasten logeren, én hier haalt Caro haar inspiratie voor haar boeken vandaan.

Na de zoveelste bestseller wil haar uitgever toch dat ze uit de schaduw stapt, maar Caro weigert dit. Dan bedenkt haar vader een slimme oplossing waar iedereen tevreden mee is. Net als alles op rolletjes lijkt te lopen, staat ineens de toekomst van het boetiekhotel op losse schroeven, en moet Caro keuzes maken. Hoeveel is haar dubbelleven haar waard?

Wat heeft Tamara Haagmans met ‘Wie schrijft die blijft’ een mooie feelgood roman geschreven met een zeer rake boodschap. Dit boek is één van mijn favoriete tot nu toe van deze auteur (samen met ‘Uit onverwachte hoek’). Lees vooral ook even de blog die Tamara over (de aanleiding van) dit boek heeft geschreven.

Je leest het verhaal van ‘Wie schrijft die blijft’ voornamelijk vanuit Caro, waardoor je haar stukje bij beetje beter leert kennen. Tussendoor zijn er schuingedrukte fragmenten te lezen en verschillende hoofdstukken vanuit het verleden. Al die zaken bij elkaar zorgen ervoor dat je Caro beter begrijpt in de keuzes die ze gemaakt heeft. Wat is dit een fijn personage dat al veel heeft meegemaakt in haar leven. Wat gun je haar de wereld! Naast dit personage volg je ook journalist Jesse. Hij heeft zo zijn eigen beweegredenen om te ontdekken wie er achter het pseudoniem schuilt dat Caro gebruikt. Eén van die redenen vond ik erg mooi en ontroerend om te lezen. Ontdek zelf maar welke dit is. En laat ik de leuke en bijzondere bijpersonages niet vergeten, met name de vrouw van de burgemeester. Deze personages gaven het verhaal hier en daar wat extra juice.

Haagmans stipt een heftig thema aan in haar nieuwste roman zonder dat het een zwaarmoedig boek wordt. Ze zorgt ervoor dat je helemaal meegenomen wordt in het verhaal van Caro, dat je benieuwd bent naar de bedoelingen van Jesse en dat je wil weten hoe alles zal gaan verlopen voor deze personages en hun omgeving. Je bent alvast gewaarschuwd: als je eenmaal aan dit boek begonnen bent, wil je het het liefste in één keer uitlezen. Kortom: ‘Wie schrijft die blijft’ is wat mij betreft een absolute aanrader om te lezen.

Auteur: Tamara Haagmans
Titel: Wie schrijft die blijft
Genre: Roman
Aantal pagina's: 256
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789021031859