Overslaan en naar de inhoud gaan

Jacodine van de Velde – Bagels en een bakkie troost

Takkenthee 2

Lange tijd heeft Marit iedereen uit haar omgeving, maar vooral zichzelf, voorgehouden dat ze perfect gelukkig is als vrijgezel en het prima redt in haar eentje. Ze heeft genoeg levenservaring opgedaan om te weten dat ze geen relatie wil en is gewend voor zichzelf te zorgen. Trouwens, ze heeft haar handen vol sinds ze vier jaar geleden na het overlijden van haar ouders hun zaak én de opvoeding van haar inmiddels zeventienjarige broer Manuel heeft overgenomen.

Toch voelt ze zich de laatste tijd rusteloos en begint ze aan van alles te twijfelen. Doet ze het wel goed met Manuel? Wat wil ze verder met haar leven? Wanneer ze tijdens een avondje stappen dan ook nog eens wordt geconfronteerd met haar ex, besluit ze meer nodig te hebben dan het gebruikelijke bakkie troost dat ze normaal gesproken in haar Bagels & Beans vestiging aan haar klanten serveert. Gelukkig vindt ze een tequilamaatje. Alleen blijkt hij het uiteindelijk niet gemakkelijker te maken voor haar…

‘Bagels en een bakkie troost’ is het tweede deel uit de Takkenthee-serie. Ik las overigens eerst dit boek en daarna pas het eerste deel. Dat is ook prima te doen. Jacodine van de Velde verwijst af en toe kort naar een gebeurtenis uit ‘Zwarte koffie, macchiato en takkenthee’, maar ze legt meteen uit hoe die gebeurtenis binnen dit verhaal past. Ideaal gedaan! Ga trouwens wel alle delen uit deze reeks lezen. Het zijn zulke mooie verhalen.

Terug naar ‘Bagels en een bakkie troost’. Want wat heeft de auteur met Marit een fijn personage gecreëerd. En wat maakt ze een mooie groei door binnen dit verhaal. Marit heeft het niet gemakkelijk gehad, maar ze maakt er wel het beste van. Daar kun je als lezer alleen maar respect voor hebben. Voornamelijk hoe zij alles opzijzette om voor haar jongere broer te zorgen nadat haar ouders overleden. Bepaalde fragmenten uit dit boek heb ik met kippenvel op mijn armen en met een traantje in mijn ogen gelezen. Van de Velde weet haar lezers helemaal mee te nemen in dit verhaal en ze schroomt niet om ook wat heftigere thema's aan te halen zonder er een zwaarmoedige roman van te maken. Prachtig gedaan!

Naast Marit zitten er een aantal leuke bijpersonages in dit boek, waaronder Sara (hoofdpersonage uit het eerste en derde deel van de Takkenthee-serie) en Manuel (de broer van Marit). Zij geven het verhaal absoluut wat extra’s, bijvoorbeeld door Marit op bepaalde zaken te wijzen waar ze zelf niet bij stilstaat of wil staan. Van het begin tot het eind heb ik genoten van dit boek. Het maakte me nieuwsgierig naar Sara’s verhaal, dus ik ben hierna meteen doorgegaan naar ‘Zwarte koffie, macchiato en takkenthee’.

Auteur: Jacodine van de Velde
Titel: Bagels en een bakkie troost
Serie: Takkenthee
Genre: Roman
Aantal pagina's: 274
Uitgeverij: Dutch Venture Publishing
ISBN: 9789403679150