Overslaan en naar de inhoud gaan

Jet Nijland – Zomerzoet

Zomerzoet

Eva mag de hele zomer werken bij een strandbar op het schiereiland Pilion in Griekenland. Ze wil niets liever dan weg uit Nederland om een nare gebeurtenis te vergeten, dus ze neemt het aanbod aan. Op de plek van bestemming treft ze een aantal verrassingen aan: het mooiste strand dat ze ooit gezien heeft, een nestje kittens en een razendknappe Griek genaamd Andreas. Wordt het dan toch een romantische zomer?

Andreas vertelt haar de mythe over een centaur en een prinses. Een verhaal over eeuwige liefde en een verborgen schat, de edelsteen genaamd De Verdwenen Eenhoorn. Eva raakt langzaam steeds meer verstrikt in dit verhaal en krijgt hulp van een vriendelijke, maar vreemde stamgast die zelfs bij het ontbijt raki drinkt.

Het verhaal ‘Zomerzoet’ wordt voornamelijk in de ik-vorm vanuit Eva verteld. Soms is een soort alwetende verteller of iemand in de derde persoon aan het woord. Dat werkt ietwat verwarrend. Het was prettiger geweest als het gehele boek in de ik-vorm verteld was. Dat doet verder niets af aan het verhaal an sich.

Jet Nijland heeft een prettige schrijfstijl, zoals je al uit eerder werk van haar kunt weten. Ze weet verhalen als het ware tot leven te brengen. Dat krijgt ze ook voor elkaar met het schiereiland Pilion. De omgeving, het eten, het drinken en de personages… als lezer zie je ze zo voor je. Heerlijk om zo meegenomen te worden in een verhaal.

‘Zomerzoet’ is een fijn boek om tijdens een mooie zomerdag of om in je vakantie te lezen. Nijland weet je met deze novelle een aantal prettige leesuurtjes te geven. Ik ben benieuwd waar het tweede deel uit deze serie over zal gaan.

Auteur: Jet Nijland
Titel: Zomerzoet
Serie: Pilion
Genre: Roman
Aantal pagina's: 150
Uitgeverij: Hamley Books
ISBN: 9789464661736