boekenweekessay

Özcan Akyol – Generaal zonder leger

Waar zijn ze toch gebleven, de rebellen en dwarsdenkers onder de schrijvers? Dat wil schrijver en columnist Özcan Akyol weten. Ooit raakte hij betoverd door de literatuur dankzij schrijvers die met hun polemische stijl aandacht vestigden op hun werk én iets teweegbrachten in de maatschappij.

Jan Terlouw – Natuurlijk (Boekenweekessay 2018)

Geboren in een boerendorp op de Veluwe, groeide Jan Terlouw op tussen de natuur. Hij klom in bomen, bestudeerde bijenvolken en hielp kalfjes geboren worden. Natuur werd voor hem een onuitputtelijke bron van inspiratie, door de schoonheid, de variatie en het mysterie ervan.

David van Reybrouck – Zink (Boekenweekessay 2016)

Meer dan een eeuw geleden kenden Nederland, België en Duitsland een gemeenschappelijk buurland, namelijk Neutraal Moresnet. Het ministaatje behoort nu tot Duitstalig België, maar dat is wel anders geweest.

Pieter Steinz – Waanzin in de wereldliteratuur (Boekenweekessay 2015)

Pieter Steinz geeft met ‘Waanzin in de wereldliteratuur’ de lezer een rondleiding door het dolhuis van de literaire fictie. Aan de hand van verschillende beroemde auteurs vertelt hij over de gradaties van gekte, de grens tussen gek en normaal, en de aantrekkingskracht van psychiatrische gevallen voor fictieschrijvers. Oftewel: je krijgt als lezer een korte inleiding in de waanzin die de wereldliteratuur kent.

Jelle Brandt Corstius – Arctisch dagboek (Boekenweekessay 2014)

Tijdens een cruise op de Witte Zee heeft Jelle Brandt Corstius ooit een soort dagboek bijgehouden. Deze aantekeningen vormen de basis voor ‘Arctisch dagboek’, het Boekenweekessay van dit jaar met als thema reizen. Normaal gesproken houdt de auteur geen dagboek bij als hij op reis is, maar tijdens deze cruise waren de omstandigheden anders dan normaal.

Abonneren op RSS - boekenweekessay