Overslaan en naar de inhoud gaan

Lex Noteboom – De man met duizend gezichten

De man met duizend gezichten

Michelle staat op het punt om met haar man Daniel en hun gezin op vakantie te gaan, als ze te horen krijgen dat Daniels tweelingbroer is verongelukt. Vigo Lechkov was de president van Kazichië en Daniel keert voor het eerst in twintig jaar terug naar zijn geboorteland om bij de begrafenis te zijn. Daar aangekomen ziet Michelle algauw dat haar man onder druk wordt gezet om zijn broer op te volgen als president. Ze wil zelf zo snel mogelijk terug naar Amsterdam, maar dat blijkt niet eenvoudig.

In het oosten van de voormalige Sovjetstaat is een rebellenleider opgestaan die het volk verenigt in een opstand tegen het regime. Niemand weet wie hij is of hoe hij aan zijn middelen komt, maar hij heeft een rebellenleger achter zich en pleegt aanslagen. Terwijl de Russische geheime dienst en de CIA zich met het conflict bemoeien, en Michelle alles op alles zet om haar gezin veilig thuis te krijgen, gaat Daniel de strijd aan met de ongrijpbare rebel, die bekendstaat als de Man met Duizend Gezichten.

Tijdens het lezen van ‘De man met duizend gezichten’ heb je het gevoel alsof je een verhaal leest dat zomaar echt zou kunnen gebeuren. Lex Noteboom behandelt bijvoorbeeld het opkomende AI in zijn verhaal en dat geeft het toch wel een waargebeurd tintje, ook al is het een fictieve thriller. Het laat je hier en daar wel even nadenken over AI en wat dat allemaal zou kunnen betekenen voor de samenleving.

In eerste instantie moest ik wel even wennen aan de schrijfstijl van Noteboom. Het verhaal oogt wat complex en lijkt af en toe wat omslachtig verwoord te worden. Sommige bijpersonages krijgen een vrij uitgebreide beschrijving, terwijl ze maar een hele kleine rol binnen het gehele verhaal hebben. Ik begreep daardoor niet altijd waarom zij dan zo uitgebreid aan bod kwamen. Liever had ik gezien dat de verschillende hoofdpersonages wat verder uitgewerkt waren. Dat is mijn persoonlijke voorkeur natuurlijk.

Desalniettemin is ‘De man met duizend gezichten’ een spannende thriller met filmische scènes die je als lezer zo voor je ziet. Wellicht wordt dit boek ooit nog verfilmd. Het verhaal is heftig en komt zoals gezegd soms echt waargebeurd over. Maak je klaar voor een aantal spannende leesuurtjes als je aan dit boek begint.

Auteur: Lex Noteboom
Titel: De man met duizend gezichten
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 448
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 9789400513136