Overslaan en naar de inhoud gaan

Liza van der Peijl – Van poepluiers tot Pavarotti

Van poepluiers tot Pavarotti

Fulltime huismoeder Mare denkt even dat ze droomt als de vacature voor een droombaan in een Toscaans kasteel binnenkomt in haar mailbox. Want haar leven is misschien niet helemaal gelopen zoals ze had gedacht toen ze operazang studeerde aan het conservatorium van Siena… Samen met haar gezin vertrekt Mare tot haar grote vreugde voor een jaar naar Italië. Maar met een baby en een peutertweeling zetten ze het stadje in no time op z’n kop en drijven ze hun bemoeizuchtige buurvrouw Poppi tot wanhoop.

Als Mare uiteindelijk haar nieuwe baas ontmoet, is de chaos compleet. Het is Luca, haar jaloerse Italiaanse ex! Alsof dat allemaal niet erg genoeg is, lijkt ook haar man Alex iets te verbergen. Wat blijft er nog over van Mares Toscaanse droom?

‘Van poepluiers tot Pavarotti’ is het eerste deel van de Toscaanse dromen-trilogie. Hierin volgen we hoofdpersonage Mare die met haar gezin tijdelijk emigreert naar Italië. Na het lezen van de flaptekst denk je direct aan het televisieprogramma ‘Ik vertrek’. Door de beeldende schrijfstijl van Liza van der Peijl zie je bepaalde gebeurtenissen en verschillende personages zo voor je. Heerlijk!

Toch had ik hier en daar wat moeite om in het verhaal te blijven. Dat kwam met name door de hoofdpersoon. Mare springt soms wat van de hak op de tak in haar gedachten. Ook neemt ze een aantal bijzondere beslissingen, die je als lezer niet helemaal begrijpt. Hoezo ben je zo open over bepaalde gebeurtenissen uit je leven aan een zakelijke klant? En hoe komt het dat je je kinderen vrij snel aan een wildvreemde toevertrouwd? Misschien is het de Italiaanse mentaliteit die ik niet heb… maar ik begreep sommige acties niet helemaal.

Op een gegeven moment raak je meer gewend aan Mare, waardoor het verhaal prettiger leest. Van der Peijl weet de lezer overigens erg goed te amuseren met de peutertweeling. Sommige acties van die twee waren héél herkenbaar. Daar heb ik af en toe wel even om moeten lachen. Al met al is ‘Van poepluiers tot Pavarotti’ een prima verhaal om te lezen. Het einde laat mooi ruimte over voor een tweede deel. Ik ben wel benieuwd wat daarin staat te gebeuren…

Auteur: Liza van der Peijl
Titel: Van poepluiers tot Pavarotti
Serie: Toscaans dromen
Genre: Roman
Aantal pagina's: 192
Uitgeverij: Loft Books
ISBN: 9789047208891