Overslaan en naar de inhoud gaan

Stichting Groei Veilig – Schildje de Schildpad

Schildje de Schildpad

Schildje is een schildpadje dat thuis ingrijpende situaties meemaakt. Zijn ouders maken veel ruzie en stellen eisen waar hij niet aan kan voldoen. Hoe moet het nu verder met Schildje?

Uit recent onderzoek (2023) van het Jeugdeducatiefonds blijkt dat 1 op de 3 kinderen in een stressvolle situatie opgroeit… met alle gevolgen van dien. Stichting Groei Veilig heeft daarom het prentenboek ‘Schildje de Schildpad’ uitgebracht, zodat kinderen tussen de 3 en 8 jaar kunnen ontdekken wat niet normaal is in een thuissituatie. Via het diertje ervaren kinderen dat bepaalde thuissituaties niet normaal zijn, dat zij daarover kunnen en mogen praten en bovenal hier niet schuldig aan zijn. Dit is op een mooie en indrukwekkende manier op papier gezet.

Het verhaal van ‘Schildje de Schildpad’ is duidelijk geschreven en kent korte teksten op iedere pagina. Elke bladzijde bevat mooie en soms ietwat confronterende afbeeldingen, maar alles is gemaakt met de jonge doelgroep in het achterhoofd. Je ziet bijvoorbeeld op een gegeven moment dat Schildje met een verbandje rondloopt, maar je ziet niet dat Schildje mishandeld is. Als volwassene weet je dit natuurlijk wel… maar een kind hoeft dit niet letterlijk te zien en/of te lezen.

Het is aan de ene kant verschrikkelijk dat het prentenboek ‘Schildje de Schildpad’ nodig is, maar aan de andere kant is het goed dat je met dit boek op een toegankelijke manier in gesprek kan gaan met een jong kind over een (onveilige) situatie thuis. Het kan helpen om op tijd hulp te zoeken… voor zowel het kind als de ouders.

Stichting Groei Veilig is opgericht met de vraag waarom er bij kindermishandeling vooral voor en over jonge kinderen wordt gepraat, maar niet mét jonge kinderen. Om dat te veranderen, heeft de stichting de methodiek ‘Schildje’ ontwikkeld, dat voor en door professionals is gemaakt. Met Schildje kunnen onder andere leerkrachten en pedagogisch medewerkers preventief handelen. De laagdrempelige lesmethodes zijn afgestemd op de sociaal-emotionele ontwikkeling van het jonge kind

Auteur: Stichting Groei Veilig
Titel: Schildje de Schildpad
Genre: Prentenboek
Aantal pagina's: 32
Uitgeverij: Stichting Groei Veilig